Braşov’a 25 km uzaklıkta bulunan kale , hayali karakter olan Drakula’nın kalesi olarak da biliniyor. Hayali karakter olan Drakula, Bram Stokker tarafından yaratılırken bizim tarihte Kazıklı Voyvoda olarak bildiğimiz Vlad Tepeş’ten esinlendiği sanılmaktadır.

IMG_9078

Kale, şu anda bir müze olarak hizmet vermektedir ve kalenin icinde Kraliçe Marie tarafından toplanan mobilya ve sanat eserleri sergilenmektedir.

60 metre yükseklikte bir kayanın tepesine kurulmuş olan kale, sivri çatılı kuleleri, Gotik burçları , labirenti andıran planıyla görülmeye değer bir yapı. Kalenin içi ,ahşap merdivenleri , daracık koridorları, gizli kapılarıyla ürkütücü bir atmosfere sahip.

Kalenin içinde Vlad Tepeş’e ve vampir efsanesine ait bölümler de bulunuyor.

Kalenin tarihi ise kısaca şöyledir:  Daha önceleri burada Tötön Şövalyeleri tarafından yapılmış ahşap bir kale varmış. 1380 ‘de Saksonlar , Türklerden korunmak için Bran Geçidi’ni yapmış. Macar Krallarına ait olan kalenin yönetimi 1533’de Braşov’a geçmiş. 1920’de Romanya Krallığı’nın resmi ikametgahı olmuş. 2.Dünya Savaşı sırasında hastane olarak kullanılan kale, 1957’de müze olarak işlevine devam etmiş. 2000 yıllarında Habsburg Hanedanlığı’na iade edilmiş ve Habsburglar 2009 ‘da kaleyi müze olarak halkın hizmetine açmış.

IMG_9114

Kendi başınıza ya da bir rehber eşliğinde kalenin içini gezebiliyorsunuz. Kalenin girişinde geleneksel Romanya köylülerinin yapılarının sergilendiği bir açık hava müzesi de  bulunuyor.  Kale hakkında detaylı bilgiye  http://www.bran-castle.com  adresinden ulaşabilirsiniz . Kaleyi gezmek için bilet ücretleri ise :yetişkin 30 Lei ve öğrenci 15 Lei